17 Şubat 2012 Cuma

Yavru Köpek Eğitimi ve Davranışları

Tıpkı çocuğunuz gibi yavru köpeğinizden de davranışlarına dair beklentiniz olmalıdır. Bu durum onun güvenliği, sizinde ruh sağlığınız için önemlidir.  Bu yüzden , yavru köpeğinizin uygun davranışları ve evinizde beklentilerine uygun uygun bir şekilde yaşamayı öğrenmesi için ona yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdur.

Modern köpeğin atasının kurtlar olduğunu göz önüne alırsak, köpeğinize komut verebilmek ve itaat etmesini sağlamak için liderin siz olduğunuzu belirlemeniz gerekmektedir. Bu hiyerarşi eğitim için eses ve zorunludur.

Eğitimde izlenmesi gereken basit kurallar;

-Kararlı fakat nazik olun
-Tutarlı ve istikrarlı davranın.
-Her komuta olan tepkisini takip edin.
-Söz dinlememesi durumunda asla vurmayın yada dövmeyin
- İyi davranışı için her zaman takdir edin ve ödüllendirin.
- Eğitim için kullanabileceğiniz yardımcı eğitim ürünleri kullanın.
Güvenlik için bilinmesi gerekenler


Yavru köpekler bebeklere benzer. Tıpkı onlar gibi canlı ve meraklıdırlar ve diş çıkarırlar. O yüzden evinizde gereken hazırlık ve değişiklikleri yapmanız gerekir.



*Köpeğinizin bulunduğu mekandaki camları , kapıları güvenli bir şekilde kapalı tutun. Kapatmak istemiyorsanız , sinekliğe benzer bir koruma kullanın.



*Yavru köpekler yaramazlık yapacaklardır. Bu yüzden başıboş bırakmayın.



*Deterjan, çamaşır suyu, boya ve boya inceltici, gübre, dezenfektanlar, naftalin, böcek ve kemirgen zehirleri, antifiriz gibi zehirli maddeleri köepğinizin erişemeyeceği güvenli bir yerde, tercihen yüksek muhafazalı rafların bulunduğu kapalı dolaplarda saklayın.



*Klozetin kapağını kapalı tutun.



*Köpeğinizin bulunduğu alandaki elektrik kablolarını prizden çekin, kaldırın yada kaplayın. Köpeğinizin kablolalarla oynamasını, çiğnemesini önlemek için köpek uzaklaştırıcı ürünler kullanabilirsiniz. Böylece yavru köpeğinizin kabloları çiğneyerek kendine zarar vermesini engelleyebilirsiniz.



*Köpeğinizin yatağına elektrikli battaniye veya yastık koymayın.



*Tüm ilaçları köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerde saklayın. Hiç bir zaman Veteriner Hekim onayı olmadan köpeğinize ilaç vermeyin.



*Köpeğinizin tehlikeli bir yerde kilitli kalmadığından emin olmak için evden ayrılmadan önce köpeğinizi kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. bitkisel cinsel ilac



*Dikiş gereçlerini ve zımba teli, vida gibi küçük donanımları köpeğinizin erişemeyeceği yerlerde saklayın.

*Köpeğinizle araba yolculuklarında güvenlik için gerekli malzemeleri kullanın. Köpek emniyet kemeri, araba taşıma kutusu vb. 
Köpeğiniz Nasıl Beslenmeli


Köpeğinize tam ve dengeli bir köpek maması seçerseniz , özel durumlar haricinde ilave vitamin, mineral vb. eklemenize gerek yoktur. Doğru miktarda mama vermek için mama paketinin üzerinde belirtilen oranlara uyunuz.



-Köpeğinizi ne sıklıkta beslemelisiniz?

Bir yavru köpek dört aylık olana ve yemek ihtiyaçları azalmaya başlayana dek günde 3 kere beslenmelidir. Dört aydan sonra günde iki kere beslenebilir. Yavruları sık sık beslemek önemlidir çünkü büyüyen yavru köpeğin midesi, günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak mamayı bir öğünde yiyecek kadar büyük değildir. Yetişkin köpeğinize günde 2 kez  ( sabah ve akşam ) mama vermeniz doğru olacaktır. Köpeğinizin su kabında daima taze ve temiz su bulunmalıdır.



-Köpeğinizi nerede beslemelisiniz?

Köpeğinizin mama ve sukabını çok gezilen ve gürültülü yerlerden uzağa, kolay erişebileceği bir yere yerleştiriniz. Mama ve su kabının yerini gerçekten çok gerekli olmadıkça değiştirmeyiniz.



-Köpeğinize verilmemesi gereken yiyecekler

Köpeğinize kemik vermeyin. Bunlar boğazına takılabilir yada mide duvarını ve bağırsak bölgesini delebilir.



Köpeğinize yemek artıklarını vermeyin. Bunu yapmak , yemek seçmesine neden olabileceği gibi, yemek artıkları genelde aşırı kalorili olduğu için obeziteye zemin hazırlayabilir.



Köpeğinize kedi maması vermeyin. Bu mamalar köpeklerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmamıştır.



Köpeğinize abur cubur vermeyin. Bazı yiyecekler örneğin çikolata az miktarda verilse bile köpeğinizi zehirleyebilir. bitkisel cinsel ilac
Yavru Köpeğinizin ihtiyaç duyacağı malzemeler




KULÜBE ( Bahçede yaşayacak köpekler için )

Köpeğiniz için gereken en önemli şeylerden biri kendi evi olarak benimseyeceği bir klübedir.Yavru köpeğinizi klübede uyumaya alıştırarak kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlıyabilirsiniz. Kulübe köpeğinizin kendine ait hissedeceği bir sığınak sağlar. Kulübe; köpeğinizin ayakta durmasına ve dönebilmesine yetecek kadar büyük olmalıdır. Ayrıca bir ucunda tuvaletini yapabileceği , bir ucunda yatabileceği kadar büyük olmalıdır. Mutlaka havalandırması olmalıdır.



Yatak-Minder ( Evde yaşayacak köpekler için )

Evinizin içinde köpeğinize ait bir kulube alamiyosaniz, ona uygun bir yatak almanız yeterli olacaktır. Köpeğinizin uyuması veya gerektiğinde uzaklaştırılması için mutlaka bir “yeri” olmalıdır. Seçeceğiniz yatağın ( minderin) yıkanabilir olmasına dikkat edin.




Köpeğinizi vakit kaybetmeden tasma takma fikrine alıştırmanız gerekmektedir. Küçük bir yavruyken boynuna ince ve hafif pamuklu bir tasma takarak bu fikre alıştırabilirsiniz. Yaşı büyüdükçe tokalı, güvenli deri yada pamuklu bir tasmaya ihtiyacı olacaktır. Eğitim ve gezdirme için kullanılmak üzere ideal olan kayış 2 metredir.




Hem temizlenmesi kolay , hemde devrilmeyecek kadar ağır olan mama kaplarını tercih edin. Bu size şaşırtıcı gelebilir ancak bazı köpeklerin plastiğe alerjisi vardır. Bu yüzden, ikili paslanmaz çelikten yapılmış kaplar tercih edilmelidir.  Ayrıca köpeğinizin mama ve su kabını gergün yıkamayı unutmayınız.




İhtiyaç duyacağınız tarama aletleri köpeğinizin tüylerine göre seçilir. Özellikle uzun tüylü olan köpekler için sağlam, büyük dişli ve dolaşmış tüyleri ayırabilecek taraklar gerekir. Kısa tüylü köpekler için ele geçirerek kullanılan plastik taraklar uygun olacaktır.



Köpeğinizi tasmasında sürekli bir künye bulundurarak güvenlik altına albilirsiniz.  Köpeğinizin adını, sizin adınızı, adres ve telefon bilgilerini yazacağınız bir künye, kaybolduğunda size geri gelebilmesi için gereklidir. Ayrıca, köpeğinizin tanınması için deri altına yerleştirilecek bir mikroçip daha da güvenli olacaktır.



Köpeğinizin diğer herşeyi çiğnemesini engellemenin yolu oyuncaklardır. Oyuncak seçerken parçalanmayacak ve yutulmayacak cinsten olmamalarına dikkat edin. Naylon ve sert plastik toplar, oyuncaklar güvenlidir. İçine mama koyabileceğiniz küpler köpeğinizin doğal araştırma davranışını da teşvik edecektir. bitkisel cinsel ilac
Yavru Köpek Bakımında Tavsiye edilmeyen oyuncaklar





*Köpeğinizin tamamıyla ağzına giren oyuncaklar çok küçük ve tehlikelidir.



*İpli oyuncaklarla çekiştirme oynamak saldırgan davranışlara sebep olabileceği için tavsiye edilmez.



*Sünger oyuncaklar yada vidalı nesneler, yutulabilecek ek parçaları olan oyuncaklar kırılabilen sert ve sivri uçlu parçalı oyuncaklar.



*Ayakkabılar, giysiler ve çoraplar oyuncak değildir. Köpeğiniz çiğnemesi için verdiğiniz ayakkabı ile çiğnenmesi yasak olan ayakkabılar arasında ayrım yapamayacaktır.



*Yumaklar, iplilikler, lastik toplar, aliminyum folyodan toplar, şişe mantarı yada bükülmüş teller oyuncak değildir. Bunlardan köpeğiniz zarar görebilir.



*Çocuk oyuncakları yumuşak plastik ve süngerden yapılmaktadır. Köpeğiniz bunları yutarsa sindirim sisteminde sorunlar yaşayabilir. Köpeğinize kesinlikle çocuk oyuncakları vermeyiniz.



*Plastik torbalar çok tehlikelidir. Torbayı çiğneyip yutabilir. Oyun sırasında torbanın içine sıkışıp nefessiz kalabilir.  bitkisel cinsel ilac


*Yavru Köpeğinize verebileceğiniz köpek oyuncakları kaliteli ve sağlam plastikten yapılmış olmalıdır. Kullanılan malzemenin kalitesi hem oyuncağın ömrünün uzun olmasını sağlar , hem de köpeğinizin sağlığına zarar vermez.